Verschenen boeken

‘VERLIESKUNST: columns en kunst over verdriet en veerkracht

Auteur Evamaria Jansen

Uitgeverij Gompel & Svacina (2018)

ISBN 978 94 6371 059 6


‘STILLE VERHALEN: over verborgen verlies en verlangen

Auteur Evamaria Jansen

Uitgeverij Cyclus/Garant (2012)

ISBN 978-90-8575-043-7


‘ZE ZEGGEN DAT HET OVERGAAT: het boek dat je helpt om te gaan met rouw en verlies’

Auteurs Evamaria Jansen en Johan Maes.

Uitgeverij Witsand (2010)

ISBN 978-94-9038-288-9

Ze zeggen dat het overgaat


‘Verlieskunst, columns en kunst over verdriet en veerkracht’

Beschrijving

Een oudere vrouw kijkt in het licht van de #MeToo-beweging terug op haar leven. Een koppel drinkt zich elke avond moed in. Een jonge man biedt een bijzondere vorm van troost. Een zwangere vrouw gaat gebukt onder de dood van haar vorige kindje. Na de zelfdoding van een jongen blijven nabestaanden achter met gewetensvragen en intens verdriet. De wederopbouw van de identiteit van een vrouw na haar scheiding verloopt moeizaam. Een pianoboek heeft een onvermoed verhaal.

Veel rouwliteratuur bevat een verborgen boodschap. Een alternatief voor de geijkte term ‘loslaten’. Veerkracht en weerbaarheid.

De auteur verhaalt over deze en nog heel wat andere onderwerpen die te maken hebben met rouw en schaduwrouw, in heldere en betrokken, soms grappige teksten over waargebeurde zaken. Informatie over psychotherapeutische achtergronden wordt er spelenderwijs doorheen geweven. De teksten bieden troost en erkenning aan mensen die allerlei vormen van verlies te verwerken krijgen. De bijbehorende kunstwerken in het boek zijn door ervaringsdeskundigen gemaakt.

Evamaria Jansen is psychotherapeute, rouw- en traumatherapeute en stond eerder in het bijzonder onderwijs. Samen met haar collega Johan Maes schreef ze Ze zeggen dat het overgaat, dat door bol.com uitgeroepen werd tot één van de tien mooiste boeken over rouw. Ze is tevens auteur van Stille verhalen. Over verborgen verlies en verlangen en was jarenlang vaste columniste voor het Nederlandse tijdschrift Nieuw Gezin en vicevoorzitter van de Vlaams-Nederlandse vzw Een Nieuw Gezin. Ook was ze supervisor binnen LSR – Landelijk Steunpunt Rouw Nederland. Voor de website van haar psychotherapeutisch centrum De Bedding schrijft ze columns over de kracht en de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan. Ze leeft en werkt deels in Gent en deels in Boxtel.

ISBN: 9789463710596

Inleiding (pdf)

Inhoud (pdf)

Online kopen

Ze zeggen dat het overgaat


Ze zeggen dat het overgaatJohan Maes & Evamaria Jansen

Het boek dat duizenden mensen hielp om te gaan met hun pijn en verdriet

ISBN 978 94 9038 288 9

Een van de meest gelezen boeken over rouwen in ons taalgebied

Vol concrete verhalen en praktische tips hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met je eigen rouwproces.

Over rouw, verlies en verdriet is veel geschreven, maar steeds vanuit theorieën die zeggen dat een rouwproces uit verschillende, meestal chronologische fasen bestaat. Dat is de bron van oneindig veel schuldgevoelens bij mensen die merken dat de pijn nooit overgaat, en in de meeste gevallen is dat ook zo.

Nieuw onderzoek toont overtuigend aan dat ieder rouwproces uniek is en niet noodzakelijk ‘over moet gaan’. In dit baanbrekende boek vertalen de auteurs de resultaten van dat onderzoek voor het eerst voor een ruim publiek van rouwende mensen en hun omgeving. Het resultaat is een boek vol troost en bemoediging.

Reacties:

Een boek waaruit veel liefde, mededogen en vooral bemoediging spreekt. Wat een verademing om niet dat vermanende vingertje te voelen.’
Mama van Tim, overleden toen hij 14 was

Duidelijk, helder en tegelijk met veel compassie geschreven.’
Dr Riet Fiddelaers-Jaspers, verliesdeskundige.

‘Belangrijke kennis over rouw en aangrijpende verhalen van echte mensen.’
Prof. Dr. Paul Boelen, Universiteit Utrecht.

 Online te koop:

Ze zeggen dat het overgaat

Stille verhalen

stille verhalen 238x295.jpgISBN: 9789085750437
Aantal Pagina’s: 200
Status: Verschenen – bestelbaar – leverbaar

Prijs: € 22.00

Uitgever : Cyclus

Over het boek:

Een jong stel verliest de ongeboren baby. Als de man met wie ze al jaren een geheime relatie heeft sterft, krijgt zijn minnares niet de kans zijn begrafenis bij te wonen. Een meisje kampt met depressies en verliest haar zelfbeeld. Een vrouw treurt na jaren nog steeds om het kind dat ze door een abortus nooit kreeg. Een meisje blijft ontredderd achter na de zelfdoding van haar beste vriendin. Een verkrachting blijft geheim. Een oude vrouw herinnert zich hoe ze door armoede gedwongen haar kind in het geheim afstond ter adoptie.

Er is zo veel verdriet dat in het verborgene blijft. Toch nestelt rouw zich vaak diep en blijvend in het leven van een mens. Dit boek grijpt aan. Het geeft de vele vormen van stille rouw eindelijk een stem. De waargebeurde verhalen bieden troost en erkenning aan al wie te kampen heeft met ongezien verlies.

Over de auteur(s):

Evamaria Jansen is psychotherapeute, gespecialiseerd in onder meer rouwbegeleiding. Zij schreef samen met haar man Ze zeggen dat het overgaat en is vaste columniste voor het Nederlandse tijdschrift Nieuw Gezin. Voor de website van haar psychotherapetisch centrum De Bedding verzorgt ze ook een maandelijkse column. Ze woont en werkt in Gent.

Reacties:

Ontroerende en oprechte verhalen van mensen die met een schrijnend verlies moeten leven.’ ‘Een eye-opener voor verborgen verdriet’ ‘Een boek vol getuigenissen van mensen die hier écht een stem krijgen’. Psychologies (no 3 Dec 2010)

Deze verhalen zijn kostbare parels. Wie schreef dat, verdomme?’

Het dempen van dit schrijftalent zou bijna een criminele zonde zijn.
Jos Willems (+), was jurist en auteur van meerdere boeken in verband met scheiding en nieuwe gezinsvorming.

Daan Westerink, pedagoog, publicist en rouwdeskundige:
(…) Het zijn stuk voor stuk indringende verhalen zonder zieligheidsfactor. Het zijn kwetsbare portretten van mensen die de kracht vonden door te gaan (*) na loodzware gebeurtenissen die het daglicht ooit niet konden verdragen. Door dit boek geeft  Jansen de erkenning die zij verdienen.
Daan Westerinck in Vakblad Uitvaart Boeken December 2012

(*) Aantekening hierbij van mij: niet allen hebben het gehaald, er zijn ook mensen die bezwijken, in dit boek en daar buiten...

In de media:

Sommige verhalen zijn rauw, andere ingetogen, soms liggen emoties nog erg aan de oppervlakte, soms zijn ze nog onbestemd, onbenoembaar, maar elk verhaal is dapper en mist zijn effect bij de lezer niet. 

(Tijdschrift voor Palliatieve Zorg, jrg. 8, september 2012, blz. 23)Deze aangrijpende en gevarieerde getuigenissen zullen menig hulpverlener, die een taak heeft in rouwbegeleider, sensibiliseren en de brede waaier van verborgen rouw verduidelijken. Anderzijds kan het voor getroffenen een steun zijn en een oproep naar de omgeving om hiermee anders te leren omgaan.

Preview:

 

Online kopen:

https://www.standaardboekhandel.be
http://www.boek.be