Over mezelf

Ik ben geboren in 1958 en na een korte carrière in het bijzonder onderwijs sedert een kleine dertig jaar rouwtherapeut en psychotherapeut. Ik ben wat betreft mijn beroep (en natuurlijk ook voor een deel persoonlijk)  gevormd door heel wat kortere en langere opleidingen, workshops, vrijwilligerswerk, supervisie en intervisie. De belangrijkste opleidingen waren voor mij tot nog toe die voor Gestalt en Psychosynthese plus alle modules, workshops en praktijkervaring rond rouw, schaduwrouw en gecompliceerde rouw. Ik werk cliëntgericht binnen gesprekken waarin ik door de jaren en opleidingen heen allerlei technieken heb opgedaan om het onbespreekbare bespreekbaar en/of (symbolisch) zichtbaar en draaglijker te maken, waardoor een helingsproces in gang kan worden gezet. Ook weet ik dat een op de lange duur doeltreffende therapie niet in de eerste plaats te maken heeft met het krijgen van de goeie antwoorden, maar met die van de juiste vragen.

Mijn focus ligt naast ‘gewone’ rouw en (vaak) schaduw-rouw rond perinatale (kort voor, tijdens of na de geboorte gestorven kindjes) sterfte en partnerrelaties, ook op nieuw samengesteld gezinsproblematiek. Maar verder kun je bij mij terecht met alles waar je voor naar een psychotherapeut zou gaan, (dus) behalve zware verslavingsproblematiek.

Ik schrijf graag over wat mij binnen mijn beroepssfeer beweegt en datgene waarvan ik merk dat het ook anderen innerlijk  bezig houdt. Dat doe ik middels boeken, verhalen, columns/blogs en gedichten, waarin ik tussen de regels door soms ook handreikingen doe om uit het dal te krabbelen. De uitgegeven schrijfsels vind je verderop in de website en er zal ook regelmatig een nieuwe column bij komen. De columns hebben de bedoeling om op een niet al te zware manier over levensvragen te communiceren, maar meer nog om allerlei soorten van pijn, ontsporing, verdriet en trauma bespreekbaar te maken, te belichten en te bevragen.

Ik heb twee kinderen met Johan Maes (mijn ex-man en collega) en via hem twee stief- tegenwoordig pluskinderen genoemd.  Mijn huidige man heeft vier volwassen kinderen. Ik leef en werk in het hartje van Gent, waar ik me na heel wat verhuizingen in binnen- en buitenland nu aardig thuis voel.

Mijn motto:

“ Je bent niet sterk
door nooit te vallen,
De kracht waarmee
je opstaat telt;
vanaf de grond
ontstaat de held.”

Marnix Pauwels, ervaringsdeskundige,
In: Iedereen is mooi